Байкери-благодійники

fcc.kiev.ua 11/08/2005 Новини
Байкери-благодійники

Виявляється, у байкерів, яких колись вважали соціально “неблагонадійним” елементом, життєві інтереси не обмежуються лише мотоциклами, пивом і “важкою” музикою. Вони дістають задоволення від спілкування з іноземними “колегами”, але під час таких “зльотів” не забувають про тих, з ким життя обійшлося жорстоко, і допомагають людям від щирого серця. Масштабну акцію, що фінішувала днями в Україні, організував Міжнародний благодійний фонд “Діти Чорнобиля за виживання” спільно з італійськими організаціями Cento Villaggi та Intruder Owners Club Italy.
Ідея марафону байкерів “Європа — Україна: в ім’я майбутнього дитини” виникла 23 червня під час виступу в італійському містечку Чезано-Мадерно неподалік Мілана лауреатів Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості “Пісенний сад”, заснованого Міжнародним благодійним фондом “Діти Чорнобиля за виживання”.
Марафон почався 31 липня з площі Еседра у Чезано-Мадерно, куди з’їхалися байкери з провінцій Мілан, Монца та Бріанца. Подорож пролягала через міста Падуя, Удіне і Тарвізіо (Італія), Клагенфурт і Відень (Австрія), Брно і Оломоуц (Чехія), Краків і Перемишль (Польща). Вранці 3 серпня колона мотоциклістів перетнула державний кордон України. Тут до італійців приєдналися наші байкери. Загалом учасники марафону відвідали одинадцять міст нашої країни. У Борзні Чернігівської області завітали до школи-інтернату, з якою підтримує багаторічні партнерські стосунки асоціація Cento Villaggi, й подарували дітям мікроавтобус. По дорозі на батьківщину видатної діячки народної освіти Христини Алчевської та поета-романтика Віктора Забіли байкери зупинилися в селі Оленівці. Тут вони зустрілися з представниками Української православної церкви Київського патріархату. На урочистій церемонії у тамтешній каплиці святого Пантелеймона настоятель Київського Свято-Володимирського Кафедрального собору отець Борис благословив учасників марафону і освятив подарунки дітям.
В Оленівці наші італійські гості відвідали музей-заповідник “Ганнина пустинь”, на території якого поховані троє визначних діячів вітчизняної культури: класик української літератури Пантелеймон Куліш, його дружина, письменниця Ганна Барвінок та її брат — видавець і журналіст, співзасновник Києво-Мефодіївського братства Василь Білозерський. Цікаво, що байкери завітали до Оленівки саме в день народження Пантелеймона Куліша — 7 серпня. Це село залишило особливий слід у біографії автора “Граматики”, оскільки 5 лютого 1847 року в місцевій Вознесенській церкві він вінчався з Ганною Барвінок. До речі, старшим боярином у них на весіллі був Тарас Шевченко. І саме на хуторі Мотронівка, що згодом увійшов до складу Оленівки, у Куліша визрів задум першого українського історичного роману “Чорна рада”. На тій землі Пантелеймон Олександрович виростив чудовий сад і виплекав мрію про українського правителя-культурника, там почав перекладати українською Пушкіна, Міцкевича, Байрона, Гейне, Шекспіра.
Наступною зупинкою мотоциклістів стало не менш історичне місце. Марафонці відвідали Батуринський державний історико-культурний заповідник “Гетьманська столиця”. Біля палацу Кирила Розумовського, який саме відбудовують, італійські гості подарували Батуринському заповіднику зібрання творів Папи Римського Іоанна Павла ІІ.
Найвизначнішими у марафоні стали відвідини дитячого будинку “Родина” в селі Сезенків Баришівського району. Серед його мешканців є діти, котрі постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Байкери спілкувалися з ними, розважали та дарували їм подарунки.
У неділю команда перебувала в столиці України. Учасники зібралися під Аркою Дружби Народів, щоб познайомитися ближче з киянами. Дві сотні “залізних коней” від дорожніх “автомобілів на двох колесах” Honda Gold Wing до спортивних Suzuki вишикувалися навколо “веселки”. Перший заступник начальника Головного управління фізичної культури і спорту Петро Буркацький передав байкерам вітання від Київського міського голови і вручив кубок представникові мерії Чезано-Мадерно Вірджиніо Віллі. Італієць же передав Києву картини з краєвидами їхнього містечка і пам’ятний знак Чезано-Мадерно від президента їхньої провінції.
На цьому байкери не зупинятимуться, на черзі інші благодійницькі акції. Адже, за словами президента українського клубу “Crazy Hohols” Влада Плетіна, будь-який байкерський захід пов’язано з доброчинністю. “Допомагати можна завжди — не грошима, так справами”,— сказав Влад.

Байкери-благодійники