Юні таланти – знедоленим дітям

fcc.kiev.ua 27/04/2005 Новини
Юні таланти – знедоленим дітям

27 квітня у Міжнародному центрі культури та мистецтва (колишній Жовтневий палац) проходив Благодійний концерт «Лауреати «Пісенного саду» – дітям Чорнобиля». Організатор цієї культурно-мистецької акції – Міжнародний благодійний фонд «Діти Чорнобиля за виживання» приурочив її до 19-ї річниці чорнобильської катастрофи.
…До оповитого тишею залу величного залу Жовтневого палацу линуть дзвони пам’яті. Вони немовби переносять усіх глядачів (це близько двох тисяч дітей та їхніх батьків) у далекий квітень 1986 року. Атмосферу того жорстокого часу з художньою достовірністю відтворює хореографічна композиція «Екологія» у виконанні дитячого спортивно-танцювального ансамблю «Пульс».
Панахиду по дітях-жертвах чорнобильської трагедії проводить настоятель Свято-Володимирського кафедрального собору Київського Патріархату Української православної церкви отець Борис та патріарший хор.
У залі лунає велична «Аве, Марія», яку виконує лауреат Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості «Пісенний сад» Євген Мельніцин (м.Овруч Житомирської області).
Доброчинну акцію відкриває президент Міжнародного благодійного фонду «Діти Чорнобиля за виживання» Людмила Закревська. У своєму вступному слові вона зазначає: «Головна мета нашого Фонду – допомога дітям, які й сьогодні відчувають на собі наслідки страшної аварії, що сталась навесні 1986-го. І в цій благородній діяльності нас підтримують наші друзі і партнери з багатьох країн світу: «Дитячий фонд Японії», іспанська асоціація «Образ Христа», італійські організації «К’яра», «Ченто вілладжо» і «Карітас», лівійська асоціація «Уатасіму». Оздоровлюючи наших малюків за кордоном, ми знайомилися з культурою та звичаями країн перебування. Нині ми вже самі несемо у світ самобутню культуру нашого народу. Наш Фонд дав путівку в життя Всеукраїнському фестивалю дитячої творчості «Пісенний сад». У Фестивалі вже взяли участь понад півтисячі юних співаків, а найяскравіші зірочки «Пісенного саду» побували в інших країнах.

Наш Фонд – ровесник суверенної України. Ми живемо тривогами і радощами нашої молодої держави. По-особливому я це відчула під час нещодавнього візиту до Лівії на запрошення пані Аль-Каддафі, коли наша діти в тамтешньому автобусі дружно заспівали: «Разом нас багато…». Ми віримо в нашу країну, віримо в її турботу про всіх її дітей». Для вшанування осіб, які надають благодійну підтримку дітям, котрі постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, Людмила Закревська запрошує на сцену давнього друга Фонду – міністра культури і туризму України Оксану Білозір та міністра України у справах молоді та спорту Юрія Павленка. Поважні гості вітають дітлахів, які вщерть заповнили глядацький зал.
Під час урочистої церемонії нагородження президент Фонду «Діти Чорнобиля за виживання» Людмила Закревська одержало подяку за натхненну працю на благо знедолених дітлахів від дружини Президента України Катерини Ющенко. Також було відзначено почесними нагородами президента асоціації «Образ Христа» Дієго Суареса Мора (Іспанія), президента асоціації «К’яра» Роберту Сікуранцу (Італія) та віце-президента Міжнародного фонду «Діти Чорнобиля за виживання» Михайла Гробмана.
Родзинкою вечора став концерт переможців Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості «Пісенний сад». Своє чудове мистецтво подарували знедоленим одноліткам юні вокалісти Олег Івах (м.Дрогобич Львівської області), Людмила Печенюк (м.Южноукраїнськ Миколаївської області), Вікторія Літвінчук (м.Городок Хмельницької області), Олег Зарицький (м.Нетішин Хмельницької області), Ганна Тиха (м.Житомир), Микита Семеніхін (м.Донецьк), Юлія Сіренко (м.Южноукраїнськ Миколаївської області), Вероніка Мартинчук (м.Біла Церква Київської області), Данило Матвієнко (смт.Новий Світ Старобешівського району Донецької обл.), Катерина Філатова (м.Южноукраїнськ Миколаївської області), Аліна Башкіна (м.Донецьк), дует у складі Христини і Тараса Присяжнюків (м.Донецьк). Лауреат Гран-Прі «Пісенного саду-2004» Марічка Гошовська (м.Чернівці) присвятила свою пісню присутньому в залі славетному вітчизняному енергетику Михайлу Пантелійовичу Уманцю. 12-річна поетеса і композитор Аліна Карапка (с.Рідківці Новоселицького району Чернівецької області), яка народилась у сімї чорнобильців, подарувала глядачам власну пісню «Україна». Мистецьке дійство завершилося яскравим виступом заслуженої артистки України Жанна Боднарук, яка є головою журі Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості «Пісенний сад». А найбільш вражаючою миттєвістю вечора став фінальний вихід на сцену всіх учасників концертом.
Під час благодійної акції у холах Жовтневого палацу було розгорнуто виставку творчих робіт юних чорнобильців, які відвідують іспанські центри соціально-психологічної реабілітації в Оболонському, Солом’янському та Дніпровському районах столиці. А після завершення концерту всі дітлахи одержали цукерки та м’які іграшки. Доброчинна акція відбулась за підтримки компаній НАЕК «Енергоатом», UMC, «К’яра», «Нафтопостач», «Південтеплоенергомонтаж», «ХХІ вік» і «Феєрія», Федерації роботодавців України, а також Київської міської держадміністрації.

Юні таланти – знедоленим дітям Юні таланти – знедоленим дітям Юні таланти – знедоленим дітям