Чорнобильський урок для дітей Житомирського Полісся

fcc.kiev.ua 26/04/2017 Новини

У кінозалі будинку комітетів Верховної Ради України відбувся відкритий урок «Чорнобиль: школа життя» з нагоди 31-х роковин Чорнобильської трагедії. Його організатори – народний депутат України, член парламентського комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Павло Дзюблик спільно з Міжнародним благодійним фондом «Діти Чорнобиля за виживання» запросили на цей захід понад двохсот школярів, які мешкають на радіаційно забруднених територіях Народицького, Овруцького та Малинського районів Житомирської області.
Урок провели досвідчені фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ). Радник голови ДАЗВ Сергій Парашин, який упродовж тривалого часу керував ЧАЕС, здійснив екскурс в історію найбільших ядерних аварій, включно з чорнобильською, та окреслив сучасний стан світової атомної енергетики, розкривши перспективи подальшого розвитку енергетичної галузі.
Начальник групи радіаційно-екологічного моніторингу ДСП «Екоцентр» Денис Вишневський ознайомив школярів із діяльністю Чорнобильського біосферного заповідника, навівши безліч прикладів відтворення флори і фауни у зоні відчуження.
Директор Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф Ростислав Омеляшко розповів дітям про чисельні етнографічні експедиції в Чорнобильську зону за участю знаних науковців і подвижників культури, зокрема, видатної поетеси Ліни Костенко, поділившись цікавою інформацією про унікальні відкриття і знахідки у вражених радіацією куточках Українського Полісся.

Чорнобильський урок для дітей Житомирського Полісся

Ростислав Омеляшко розповідає про Чорнобильські експедиції

Чорнобильський урок для дітей Житомирського Полісся

Сергій Парашин згадує події 1986-го